kusth-kokkuga

Κύστη Κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα (γνωστή και ως «τριχοφωλεακό συρίγγιο») είναι μια αφύσικη κύστη στο δέρμα, η οποία συνήθως περιέχει τρίχες και μικρά υπολείμματα δέρματος. Η κύστη κόκκυγα εντοπίζεται σχεδόν πάντα στην περιοχή του ιερού οστού, στην κορυφή της γραμμής που σχηματίζεται ανάμεσα στους γλουτούς. Αρχικά είχε ονομαστεί «νόσος του Jeep», διότι πρωτοεμφανίστηκε σε οδηγούς στρατιωτικών τζιπ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της πολύωρης πίεσης στην περιοχή του κόκκυγα.

Τέτοιες κύστες δημιουργούνται συνήθως όταν μια τρίχα διαπερνά το δέρμα εξωτερικά και διεισδύει μέσα του. Αν η κύστη κόκκυγα μολυνθεί, δημιουργείται ένα εξαιρετικά επίπονο απόστημα και πρέπει να παροχετευθεί ή να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς άντρες και έχει την τάση να υποτροπιάζει ακόμα και μετά από θεραπεία. Άνθρωποι που κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κύστη κόκκυγα.

Συμπτώματα

Όταν μολυνθεί, η κύστη κόκκυγα μετατρέπεται σε μια οιδηματώδη μάζα (απόστημα). Τα συμπτώματα της μόλυνσης περιλαμβάνουν:

  1. πόνο, κυρίως σε καθιστή θέση ή κατά την βάδιση
  2. ερυθρότητα δέρματος
  3. εκροή ορώδους υγρού, πύου ή αίματος από δερματικά στόμια (πόροι που συνδέουν την κύστη με το δέρμα), πιθανόν συνοδευόμενο από δυσοσμία
  4. πυρετός και αδιαθεσία

Αν πιστεύετε πως πάσχετε από κύστη κόκκυγα, επισκεφθείτε τον ιατρό σας και εκείνος με μια κλινική εξέταση θα μπορεί να κάνει την διάγνωση και να σας κατευθύνει ανάλογα.

Αίτια

Τα αίτια δεν είναι εντελώς σαφή, αλλά στην πλειοψηφία τους οι κύστες κόκκυγα προκαλούνται από τρίχες που διαπερνούν το δέρμα. Η τριβή στην περιοχή (δέρμα με δέρμα, σφιχτά ρούχα, ποδηλασία, πολύωρη οδήγηση, παρατεταμένη καθιστική στάση και άλλοι παρόμοιοι παράγοντες) προκαλεί πίεση των τριχών πάνω στο δέρμα και επακόλουθη διείσδυσή τους. Αντιμετωπίζοντας την τρίχα ως ξένο σώμα, ο οργανισμός δημιουργεί γύρω της μια κύστη.

Θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό;

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που καθιστούν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη κύστης κόκκυγα:

  1. Το ανδρικό φύλο (αναλογία 3 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες)
  2. Η νεαρή ηλικία (πιο συχνά σε ηλικίες περί τα 20 έτη)
  3. Παχυσαρκία
  4. Καθιστική ζωή ή εργασία
  5. Υπερβολική τριχοφυΐα στην περιοχή
  6. Κακή υγιεινή της περιοχής

Επιπλοκές

Αν μια κύστη κόκκυγα δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως σε βάθος χρόνου (συνήθως περίπου 20 έτη) ή παρουσιάζει αλλεπάλληλες υποτροπές, το άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει μια μορφή καρκίνου που ονομάζεται καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα.

Πρόληψη & Θεραπεία

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι πρόληψης και περιορισμού συμπτωμάτων που βοηθούν σημαντικά:

  • διατήρηση της περιοχής καθαρής με τακτικό πλύσιμο (τουλάχιστον 1 φορά/ημέρα)
  • αποφυγή παρατεταμένης καθιστικής θέσης
  • απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας
  • σε περιπτώσεις υποτροπής, συνιστάται ξύρισμα της περιοχής για την αποφυγή μελλοντικών υποτροπών.

Για πολλά χρόνια, η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα γινόταν αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση, η οποία ήταν εξαιρετικά επώδυνη και χρονοβόρα όσον αφορά στην ανάρρωση. Ο χειρουργός έκανε μια τομή στο δέρμα, ούτως ώστε να αφαιρέσει την κύστη και η τομή έπρεπε να μείνει ανοιχτή και να επουλωθεί το τραύμα φυσιολογικά, γεγονός το οποίο δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή του ασθενούς.

Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα γίνεται με laser, μέσω της τεχνικής FiLaC (Fistula-tract Laser Closure: Θεραπεία Συριγγίου με Laser). Πρόκειται για μια ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία διαρκεί περίπου 15’ και πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας laser, με τοπική αναισθησία. Η ίνα εισχωρεί στην κύστη και μέσω της φωτοθερμικής ενέργειας, καταστρέφει το τοίχωμά της, καθιστώντας την αδρανή. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και οι περιπτώσεις υποτροπών είναι ελάχιστες σε σχέση με την ανοιχτή επεμβατική αντιμετώπιση.