αιμορροΐδες - άρθρο- γενικός χειρουργός Π. Στεφανής

Τι είναι οι αιμορροΐδες; 

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό ή στο κάτω μέρους του ορθού.Υπάρχουν 2 τύποι αιμορροΐδων: εσωτερικές και εξωτερικές. Εσωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται εσωτερικά του πρωκτού ή του ορθού. Εξωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται εξωτερικά του πρωκτού και είναι ο πιο συνήθης τύπος, όπως επίσης και ο πιο ενοχλητικός. Οι αιμορροΐδες προκαλούν έντονο κνησμό, πόνο και δυσφορία στο κάθισμα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων; 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: 

– έντονη φαγούρα, πόνο και ερεθισμό γύρω από τον πρωκτό 

– αίμα στον ιστό μετά από κίνηση του εντέρου 

– οδυνηρά εξογκώματα ή πρήξιμο κοντά στον πρωκτό σας 

– έκκριση βλέννης 

– διαρροή κοπράνων 

– επώδυνες εντερικές κινήσεις 

– αίσθημα ατελούς αφόδευσης 

Αν και οι αιμορροΐδες προκαλούν δυσφορία, δεν είναι επικίνδυνες και πολλές φορές εξαφανίζονται μόνες τους χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εάν έχετε αιμορραγία για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας ή παρατηρήσετε μαύρα κόπρανα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο εκτός από αιμορροΐδες και θα πρέπει να εξεταστεί και να αξιολογηθεί ανάλογα. 

Αίτια εμφάνισης αιμορροΐδων 

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται όταν υπάρχει μεγάλη πίεση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό σας. 

Οι παράγοντες εμφάνισης αιμορροΐδων περιλαμβάνουν: 

– υπερβολική πίεση και ένταση στην αφόδευση 

– εγκυμοσύνη, λόγω της πίεσης που δημιουργεί η μήτρα στη φλέβα του παχέος εντέρου 

– παχυσαρκία 

– επιπλοκές από χρόνια δυσκοιλιότητα 

– καθιστική στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά στην τουαλέτα – δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες

– ανύψωση μεγάλου βάρους 

– πρωκτική σεξουαλική επαφή 

– οικογενειακό ιστορικό αιμορροΐδων 

Επίσης, ο βήχας, το φτέρνισμα και ο έμετος επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες. 

Περίπου το 50% των ενηλίκων έχουν συμπτώματα αιμορροΐδων μέχρι την ηλικία των 50 ετών. 

Διάγνωση αιμορροΐδων 

Μια οπτική εξέταση του πρωκτού είναι συνήθως αρκετή για τη διάγνωση των αιμορροΐδων. Ο ιατρός θα ελέγξει για πρήξιμο, ερεθισμούς και εξογκώματα. Ενδέχεται να χρειαστεί να σας κάνει και δακτυλική εξέταση πρωκτού/ορθού εσωτερικά, χρησιμοποιώντας γάντι και λιπαντικό υγρό. 

Για την διάγνωση εσωτερικών αιμορροΐδων και για να διερευνηθούν πιθανότητες ύπαρξης κάποιας γαστρεντερικής νόσου, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποια περαιτέρω διαγνωστική εξέταση, όπως πρωκτοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Η πρωκτοσκόπηση πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ρηχού, φωτιζόμενου σωληναρίου που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο, ενώ στη σιγμοειδοσκόπηση και στην κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται ένα μακρύ, εύκαμπτο ενδοσκόπιο με φως και κάμερα. 

Η πρωκτοσκόπηση εξετάζει το εσωτερικό του πρωκτού, η σιγμοειδοσκόπηση εξετάζει το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου (σιγμοειδές κόλον) και η κολονοσκόπηση διερευνά ολόκληρο το παχύ έντερο. 

Αντιμετώπιση – Θεραπεία αιμορροΐδων 

Οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά ή χειρουργικά, ανάλογα με την κατάσταση και τη σοβαρότητα τους. 

● Συντηρητική αντιμετώπιση: Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν συχνά να ανακουφίσουν τα ήπια συμπτώματα των αιμορροΐδων εντός 2 έως 7 ημερών. Καταναλώστε περισσότερο νερό και προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας με συμπληρώματα διατροφής (όπως το ψύλλιο) και τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Προσπαθήστε να μην πιέζετε κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Οι παγοκύστες επίσης μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και το πρήξιμο. Οι κρέμες για αιμορροΐδες και άλλα φάρμακα μειώνουν τον πόνο, το πρήξιμο και τον κνησμό.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Αν έχετε μεγάλες αιμορροΐδες (3ου ή 4ου βαθμού) ή συνεχή επανεμφάνιση και η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βοηθήσει, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser. Στην εποχή μας, μόνο το 10% των ατόμων με αιμορροΐδες χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Λόγω της αλματώδους εξέλιξης των τεχνικών, η διαδικασία είναι αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική, σχεδόν ανώδυνη και μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. 

Πρόληψη αιμορροΐδων 

Για να αποφύγετε την εμφάνιση αιμορροΐδων, δοκιμάστε τα εξής: 

➢ Καταναλώστε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο να μαλακώνουν τα κόπρανα, καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευση. Μπορείτε να λαμβάνετε φυτικές ίνες από πολλές τροφές: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια και όσπρια. Είναι καλό να καταναλώνετε 20-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. 

➢ Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής φυτικών ινών. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να μαλακώσουν τα κόπρανα εάν δεν παίρνετε αρκετές ίνες από την διατροφή σας. 

➢ Πίνετε αρκετό νερό. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τα σκληρά κόπρανα, ώστε να καταβάλετε μικρότερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν φυτικές ίνες, περιέχουν επίσης αρκετό νερό. 

➢ Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα 30’-60’ κάθε μέρα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την κινητικότητα του εντέρου.

➢ Μην αναβάλετε την αφόδευση. Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα αμέσως μόλις αισθανθείτε την επιθυμία. 

➢ Μην πιέζετε κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και μην παραμένετε στην τουαλέτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες σας. 

➢ Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. 

➢ Διατηρήστε καλή υγιεινή καθαρίζοντας απαλά τον πρωκτό σας με ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου καθημερινά. Μην χρησιμοποιείτε

σαπούνι, καθώς το σαπούνι μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση στεγνού/σκληρού χαρτιού τουαλέτας μετά την αφόδευση. 

Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τις αιμορροΐδες; Οι επιπλοκές από αιμορροΐδες είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν: 

● θρόμβους αίματος στην πρησμένη φλέβα 

● αιμορραγία 

● αναιμία, λόγω ανεπάρκειας σιδήρου που προκαλείται από απώλεια αίματος 

Συνοπτικά, με τη σωστή θεραπεία, πιθανότατα θα έχετε μεγάλη βελτίωση. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας και διατηρώντας μια αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της αποφυγής καθισμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την καθημερινή σας ζωή.